Katsastus

Pääsääntöisesti määräaikaiskatsastus tehdään vuosittain ja siinä käydään läpi muun muassa: akselisto, renkaat, jousitus, jarrut, sähkölaitteet, valot, alusta, kori, ohjauslaitteet, lasit ja peilit sekä päästöt. Auton katsastuksella varmistetaan auton käytön turvallisuus.

Katsastettavan auton käyttövoimasta ja iästä riippuen autokatsastus voi sisältää määräaikaiskatsastuksen lisäksi myös päästömittaukset. Bensiinikäyttöisille autoille päästömittaus on tehtävä, jos auton vuosimalli on 1978 tai uudempi ja diesel-käyttöisille autoille vuosimallista 1980 alkaen. Vuosimallia 2001 ja uudemmille bensiinikäyttöisille autoille myös OBD (on-board diagnostics) eli auton ”tietokoneen” vikakoodien luku on pakollinen.

Määräaikaiskatsastus

Ajoneuvolle on suoritettava tietyin väliajoin määräaikaiskatsastus. Voit tarkistaa ajoneuvosi seuraavan katsastusajankohdan katsastustodistuksesta ja rekisteröintitodistuksen teknisestä osasta.

Ajoneuvolle tietyin määräajoin tehtävässä määräaikaiskatsastuksessa tarkastetaan ajoneuvon kunto ja rekisteriin merkityt tiedot. Lisäksi siinä valvotaan ajoneuvoon kohdistuvien verojen ja maksujen suorittamista.

Et saa käyttää ajoneuvoa liikenteessä, jos ajoneuvoa ei ole katsastettu sille määritettynä katsastusaikana.

Rekisteröintikatsastus

Ennen kuin ajoneuvo voidaan ensirekisteröidä Suomeen, on sille tehtävä rekisteröintikatsastus tai yksittäishyväksyntä (pl. ennakkoilmoitetut ajoneuvot), jossa tarkastetaan tekniset tiedot, rakenne, varusteet ja kunto. Samalla varmistetaan, että ajoneuvo täyttää Suomen tieliikennelainsäädännön vaatimukset. Tekniset tiedot merkitään liikenneasioiden rekisteriin.

Lakisääteiset päästömittaukset

Kun valitset lakisääteiset mittaukset tehtäväksi katsastuksen yhteydessä, et tarvitse erillistä päästö- tai OBD-mittaustodistusta. Ajoneuvon päästöt tarkastetaan ja arvostellaan yhtenä kokonaisuutena, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että päästöjen mittaus ja OBD:n tarkastus on aina suoritettava samassa yhteydessä.

Katsastus netistä alk. 35€ - Aallon Autokatsastus

Usein kysyttyä katsastuksesta

Milloin katsastus tulee ajankohtaiseksi?
Kauanko katsastus kestää?
Miten valmistaudun katsastukseen?
Mitä jos ajoneuvoni ei läpäise katsastusta?
Mitä jälkitarkastuksessa tapahtuu?
Milloin katsastus tulee ajankohtaiseksi?

Nykyään auton voi katsastaa milloin vain. Voit suorittaa katsastuksen vaikka silloin, kun olet ostamassa autoa ja haluat tietää auton liikennekelpoisuuden. Jos katsastusaika on ylittynyt, muistathan varata katsastusajan!

Kauanko katsastus kestää?

Katsastus kestää yleensä noin 15 minuuttia. Varaamalla ajan varmistat, että sinun ei tarvitse odottaa.

Miten valmistaudun katsastukseen?

Esimerkiksi valojen ja renkaiden kunto on helppo varmistaa itse. Suosittelemme tarkistamaan renkaiden kunnon ennen katsastukseen tuloa, sillä nykysäädösten mukaan liian kuluneista renkaista auto voidaan määrätä suoraan ajokieltoon.

Mitä jos ajoneuvoni ei läpäise katsastusta?

Auto on vain korjattava  katsastuksessa ilmenneiden korjaustarpeiden mukaisesti. Määräaikaiskatsastuksen jälkeen sinulla on kuukausi aikaa vaadituille korjauksille.

Jos taas suoritit katsastuksen myöhässä ja autosi ei läpäissyt katsastusta, saat ajaa ajoneuvolla vain lähimpään korjauspaikkaan ja sieltä varattuna aikana jälkitarkastukseen.

Mitä jälkitarkastuksessa tapahtuu?

Jälkitarkastuksessa tarkastetaan määräaikaiskatsastuksessa havaitut viat ja puutteet.

Katsastus alk. 35€

Varaa aika verkosta, soita 040 767 0041 tai tule ilman ajanvarausta

Valikko